Geri

Ankara Metrosu

Ankara Metrosu Fiziksel Yapısı

Ankara Metrosu İşletme ve Bakım Merkezi 180.099 m2 açık alan ve 19.401 m2 inşaat alanı üzerine kurulmuştur.

Ankara Metrosu; Kızılay’dan başlayarak Ulus - Yenimahalle - Demetevler - Ostim - Batıkent güzergâhında hizmet vermektedir. Ankara Metrosu Güzergâhı güneydoğu-kuzeybatı istikametinde uzanarak Batıkent ile şehir merkezini birbirine bağlamaktadır. Hattın toplam uzunluğu 14.661 metredir (14,6 km.). 12 istasyon ve bir depodan oluşmaktadır. Çift hatlı, ağır raylı sistem olup, 108 araçlıdır. (18 adet 6’lı dizi veya 36 adet 3’lü dizi).

Ankara Metrosu, 90 saniyelik servis aralıkları ile hareket edebilme, saatte 80 km hız yapabilme, 108 (36 tren – 3’lü dizi) adet araçla her bir yönde saatte 70.000 yolcuyu taşıma kapasitesine sahiptir. Güzergâh BUGSAŞ 2013 Faaliyet Özeti Sayfa 5 boyunca sistemdeki max. eğilim %3' tür. Ana hat 3,4 km'lik köprüyol (viyadük), 7,1 km'lik yeraltı delme tüneller, 4,1 km'lik açık yarma ve hemzemin kesimlerden oluşmaktadır. Hat açıklığı 1435 mm olup kaynaklanmış sürekli raylardan oluşmaktadır. Acil durumlar ve bakım servisleri için tüm ana hat güzergâhı boyunca bir yürüme yolu bulunmaktadır. Yolcu istasyonlarındaki platform uzunluğu 140 m’dir. Altı istasyonda kenar platform beş istasyonda orta platform ve Kızılay İstasyonu'nda hem kenar hem de orta platform bulunmaktadır.

Depo, sistemin batı ucundaki Macunköy İstasyonu'nun yanında bulunmaktadır. Şu andaki durumuyla sekiz depolama, sekiz bakım ve üç geçiş/temizlik hattı ihtiva etmekte olup, ileride on beş depolama, on üç bakım ve üç geçiş/temizlik hattı olacak şekilde büyüme kapasitesine sahiptir. Depoda ayrıca, Kontrol Merkezini, Bakım, Temizlik ve Genel Bakım tesislerini ve Ankara Metrosu idari bürolarını içeren İşletme ve Bakım Merkezi (İBM) binası da bulunmaktadır.

şletme ve Bakım Merkezi alanı (Üç katlı İdari Bina, Depo ve Atölyeler), güvenliğin sağlanması açısından tel örgü ile çevrilmiştir. İşletme ve Bakım Merkezine girişler, giriş kapısındaki kapı kontrol binasında bulunan güvenlik görevlileri tarafından kontrol edilir. Yol bilgisayarları (trende bulunan bilgisayarların dışındaki bilgisayarlar) ve diğer kumanda donanımı İşletme ve Bakım Merkezi idare binasının üçüncü katında, İşletme Merkezinin yanındaki klimalı bir odaya yerleştirilmiştir. Gerek bu oda, gerekse İşletme Merkezinin bulunduğu oda, sadece görevli personelin girebileceği kısıtlanmış bölgelerdir.

Bilgi ve Teknolojik Kaynaklar

Ankara Metrosu Otomatik Tren Kumanda Sistemi (ATC) aşağıdaki dört ana alt sistemden oluşmaktadır.

Ankara Metrosu Sisteminde Kullanılan Bilgi ve Teknolojik Kaynaklar
Sistem Yönetim Merkezi (SMC)  
Araç Kumanda Merkezi (VCC)  
Yol Ekipmanı (Yerel Kumanda Masası dâhil)  
SCADA Sistemi
 
İletişim ve Sistem Güvenliğinin Kontrolü  
Güç Dağıtım Sistemi
 
Ankara Metrosu Tren İşletmesi  
Ankara Metrosu İşletim Sistemleri
 
Ankara Metrosu Araçları  
MAXIMO4.0 (Bakım Kontrol Sistemi)
 
WEB GÖRÜNÜMÜ İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN